drielox energy solutions groot
Subsidies

BTW 0%

Btw-nultarief voor zonnepanelen per 1 januari 2023

Het nieuwe wetsvoorstel voor het btw-nultarief voor het leveren en installeren van zonnepanelen is aangenomen. Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen verlaagd van 21 naar 0 procent.

De oude situatie

Het terugvragen van de btw bij de Belastingdienst brengt aardig wat administratieve handelingen met zich mee. Daarom is het btw-tarief voor zonnepanelen verlaagd naar 0%. Dit wetsvoorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023 en is ingegaan per 1 januari 2023.

De voordelen van het btw-nultarief voor zonnepanelen

Voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen vanaf 1 januari 2023 is dit dus goed nieuws. Het voordeel van het 0%-tarief is namelijk dat het aanschaffen van zonnepanelen voordeliger wordt. Je hoeft niet eerst de btw te betalen om het vervolgens terug te vragen via de Belastingdienst. Daarnaast zijn er nog andere regelingen en subsidies voor particulieren die de aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker maken.

Voor wie geldt de nieuwe regeling?

Het nieuwe btw-tarief van 0% geldt voor de levering en installatie van zonnepanelen op of in de directe omgeving van een woning. Een garage, schuur, serre of tuin horen daar dus ook bij. En omdat het voor de gehele installatie geldt, horen de aanleg van kabels en het gebruikte montagemateriaal en de omvormers daar ook bij. Moet er eerst iets gebeuren aan je dak? Dan valt dat er helaas niet onder.

Goed om te weten

“Ondanks dat je geen btw betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, ziet de Belastingdienst je toch als btw-ondernemer. De zonne-energie die je opwekt en niet verbruikt, lever je namelijk terug aan je energieleverancier.

Afhankelijk van het opwekvermogen van jouw zonnepanelen, betaal je een forfait voor de verschuldigde btw. Het forfait is van toepassing voor een opwekvermogen van maximaal 15.000 Wattpiek. Wekt jouw installatie meer op? Dan moet je zelf de btw berekenen.”

Wanneer is er geen meldplicht?

Wekt jouw installatie minder op dan 15.000 Wattpiek en is jouw jaar omzet onder de €1.800? Dan hoef je je niet aan te melden als btw-ondernemer. Dankzij de registratiedrempel wordt er automatisch gebruikgemaakt van de KOR (kleineondernemersregeling).

Meer informatie

Voor meer informatie over het BTW tarief voor zonnepanelen, kijk dan op de website van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/eigenaren_van_zonnepanelen).