drielox energy solutions groot
Subsidies

Overige zakelijke subsidies

Voor het plaatsen van zonnepanelen moet je eerst een investering maken, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, zal je je eigen energie op kunnen wekken uit een gratis en onuitputtelijke bron. Voor particulieren is dit aantrekkelijk, maar ook voor zakelijke gebruikers. Het opwekken van energie uit natuurlijke bronnen wordt ook gesteund door de overheid. Je treft een energiebesparende maatregel waarmee je het milieu verbetert. De overheid steunt zakelijke gebruikers van zonnepanelen met verscheidene regelingen, en de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) is hier één van. Hier lees je over deze regeling en andere regelingen die er zijn voor zakelijke partijen

Wat is de MIA-regeling?

De MIA-regeling kan gebruikt worden door alle Nederlandse ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Deze investeringsaftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek en bedraagt maximaal 45 procent van het bedrag dat je in de zonnepanelen hebt geïnvesteerd. Dit dien je in binnen 3 maanden nadat je de opdracht hebt gegeven voor de werkzaamheden. Het besluit wordt genomen door de belastingdienst, maar het is een regeling die komt van de Ministeries van Financiën en Milieu en Infrastructuur.

Wat is de VAMIL-regeling?

De VAMIL- en MIA-regelingen worden vaak tezamen genoemd. Dat is omdat ze van dezelfde ministeries komen en op dezelfde manier worden goed- of afgekeurd. VAMIL staat voor Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen en betreft een afschrijving van 75 procent van het geïnvesteerde bedrag. In 2023 is er €25 miljoen voor beschikbaar gesteld. Het voordeel van deze regeling is dat je zelf mag beslissen wanneer je dit afschrijft, zodat je het beste rente- en liquiditeitsvoordeel kunt krijgen.

Wat is de EIA-regeling?

De Energie-Investeringsaftrek is een aftrek die je kunt doen voor het investeren in duurzame energie en energiezuinige technieken. Gemiddeld levert dit 11 procent voordeel op en je kunt er 45,5 procent van de kosten die je hebt geïnvesteerd in de zonnepanelen mee aftrekken van je fiscale winst. In 2023 is er een budget van €249 miljoen voor vrijgemaakt.

Wat is de KIA-regeling?

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) betreft een aftrek die je jaarlijks kunt doen voor de investeringen die je gedaan hebt in bedrijfsmiddelen. Zonnepanelen vallen hier ook onder. Het bedrag dat je hiervoor terugkrijgt hangt af van het geïnvesteerde bedrag van het jaar in kwestie. Dat betekent dat je naast de zonnepanelen vast ook andere bedrijfsmiddelen aftrekt via deze regeling.

Meer weten over zakelijke subisidies?

Heb je vragen over de voorwaarden of andere zaken rond zakelijke-subsidie regelingen? We geven je graag advies op maat.